Recepten

Knolselderij is een “allrounder”! Voor in de soep, in salades en als smaakmaker van vele gerechten. Hoewel wij de knolselderij vaak alleen nog maar kennen uit de traditionele erwtensoep, kent deze gezonde groente nog véél meer mogelijkheden.  Voor een huishouden is een knol eigenlijk een perfecte portie. In stamppot is knolselderij eigenlijk een “must”. Knolselderij kan ook heel goed als puree verwerkt worden, eventueel in combinatie met aardappelen. Hij is ook gepaneerd en gebakken (of gefrituurd) erg smakelijk.

Om u op weg te helpen, staan hieronder enkele lekkere recepten met knolselderij!

 

 

 

Knolselderijsoep met gebakken paddenstoelen

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 selderijknol van 800-1000 gram
2 tenen knoflook (fijngehakt)
1,5 liter bouillon (van tabletten)
3 eetlepels olijfolie
50 gram rijst (ongekookt)
50 gram oude kaas (in flinters)
2-3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
250 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons (in vieren)

Bereidingswijze
Snijd de knolselderij in plakken, haal de schil eraf en snijd de plakken in blokjes. Doe 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en bak hierin de knolselderij met de knoflook voor 2 tot 3 minuten. Voeg hier de rijst aan toe en bak het, al roerend, nog 2 minuten verder. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens 20 minuten zachtjes doorkoken. Verhit ondertussen in een koekenpan een lepel olijfolie in bak hierin de paddenstoelen. Voeg de helft van de peterselie hieraan toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Pureer de bouillon, knolselderij en rijst met een staafmixer totdat de soep lichtgebonden en fijn glad is. Verwarm de soep nog eventjes en voeg hier naar eigen smaak nog peper en zout aan toe. Schep de soep vervolgens in een bord of soepkop en leg in het midden een bergje paddenstoelen met een beetje kaas en peterselie.

Resultaat
Een lekkere, stevige soep en een feest op de tafel!

  

  

Knolselderijfrietjes

Ingrediënten
Knolselderij
Bouillonsoep (van tabletten)

Bereidingswijze
Snijd de knolselderij in plakken en haal de schil eraf. Snijd de plakken vervolgens in reepjes van de gewenst grootte. Breng bouillon aan de kook, haal deze van de warmtebron en dompel hier de knolselderijfriet enkele minuten in. Spoel de frietjes na met koud water. Bak de frietjes kort voor in een frietpan op 170 graden en daarna af op 190 graden.

Resultaat
Heerlijke knolselderijfrietjes en een lekkere bouillonsoep met de zachte smaak van knolselderij!

  

  

Knolselderijpuree

Ingrediënten
Aardappelen (3/4 kg)
1 knolselderij (middelgroot)
1 kippenbouillontablet
Klontje boter
Melk
Koffiemelk
Zout
Nootmuskaat
Paneermeel

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in stukken. Laat de aardappelen en de knolselderij gaar koken in ruim kokend water met kippenbouillon en zout. Giet de aardappelen en de selderij af en pureer deze met de mixer. Voeg wat melk en koffiemelk toe en klop de puree luchtig. Breng vervolgens de puree op smaak met nootmuskaat. Schep de puree in een ovenschaal, strooi er wat paneermeel over en leg er enkele klontjes boter op. Zet de schaal in de oven totdat er een korstje overheen komt.

  

  

Knolselderij met wortelen

Ingrediënten
400 gram knolselderij
400 gram wortelen
Tuinkruidenbouillon
Bakboter

Bereidingswijze
Snijd de selderij en de wortelen in blokjes en bak deze in de boter in een pan. Voeg naar smaak de bouillonpoeder toe en laat deze zachtjes doorkoken totdat de groenten gaar zijn.

Resultaat
Een verrassende combinatie van groenten!

  

  

Waldorfsalade

Ingrediënten
2 middelgrote knollen selderij
Water
Zout
Peper
Selderijzout
Mosterd (mespuntje)
Scheutje azijn
Yoghurt (1/2 liter)
Slagroom (1/8 liter)
Mayonaise (4 eetlepels)
Gembersiroop
Goudbouillon
Kipfilet
Ananas
Mandarijntjes
Gepelde walnoten

Bereidingswijze
Voorbereiding (indien mogelijk daags te voren bereiden en in de koelkast bewaren)
Snijd de knolselderij in dikke stukken en schil deze. Laat deze stukken in water met zout en een scheutje azijn 4 minuten zachtjes koken en laat de knolselderij vervolgens afkoelen.
Kook de kipfilet zachtjes gaar in water met het bouillonblokje.


Sausje (indien mogelijk daags te voren bereiden en in de koelkast bewaren)
Laat de yoghurt uitlekken (doe dit door een natte doek in een zeef te leggen en de yoghurt erin te gieten.) Klop vervolgens de slagroom stijf. Roer de uitgelekte yoghurt, mayonaise, peper, zout, selderijzout en mosterd door elkaar. Schep hier de slagroom voorzichtig door en voeg de gembersiroop toe. Proef of het sausje vol van smaak en romig is.

Afwerking
Rasp de selderij fijn.
Snijd de kipfilet, ananas, mandarijntjes en walnoten in kleine stukjes.

Meng de geraspte knolselderij met de kipfilet, ananas en mandarijntjes.
Schep vlak voordat de Waldorfsalade geserveerd wordt het sausje en de walnoten er doorheen.

  

  

Frisse salade

Ingrediënten
Halve knolselderij
Slasaus
Gemengd fruit (uit een blikje)
Belegen kaas (in blokjes)
Rozijnen
Gekookte ham (in blokjes)

Bereidingswijze
Snijd de knolselderij in plakken en schil deze. Rasp de selderij fijn. Voor een zachtere smaak kunt u de selderij eerst kort koken (4 minuten) in water met zout en een scheutje azijn en laten afkoelen.  Meng hier, naar smaak, stukjes gemengd fruit, blokjes ham en kaas, rozijnen en slasaus doorheen.

  

  

Knolselderij met appel uit de oven

Ingrediënten
1 Knolselderij
1 Appel
Bladerdeeg
Crème frêche
Bouillonblokje

Bereidingswijze
Schil de knolselderij en snijdt de knol in blokjes. Kook deze met een bouillonblokje goed gaar.
Giet de selderij af en meng deze met crème freche. Pureer dit geheel met de staafmixer.
Bedek de bodem van de ovenschaal met bladerdeeg. Voeg hierop eventueel een beetje paneermeel toe om een vochtige bodem te voorkomen. Schep vervolgens de knolselderijmousse op de bladerdeegbodem. Schil de appel en snijdt deze in plakjes. Bedek de bovenlaag met plakjes appel.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde (150 graden) oven voor ongeveer 30 minuten. 

Resultaat 

Image  Image